Ervaring

De richting van de wind kun je niet veranderen, de stand van je zeilen wel!

Ik hou van de afwisseling van het vak. Het ene moment kraken je hersens om de juiste strategie te bepalen, het volgende moment redigeer je een tekst. Om je een idee te geven hieronder twee voorbeelden.

Van brochure naar infographic
Maar liefst twaalf pagina’s telde de brochure. Daarnaast een begeleidende brief van twee A4-tjes en een keuzeformulier met nog meer tekst. Klanten vonden het onderwerp waarover de brochure ging moeilijk; het was allemaal erg ingewikkeld. Het doel van de brochure was om klanten uit te leggen wat de mogelijkheden en verplichtingen waren van het product. Twaalf pagina’s tekst gingen aan dat doel voorbij.

Een infographic gaf klanten op een eenvoudige manier het totaaloverzicht. De meer gedetailleerde informatie vond men daarna online of kon men bespreken met een adviseur. De brochure was overbodig geworden.

Ik geloof in de kracht van eenvoud. Vanuit mijn lean six sigma achtergrond kijk ik naar de toegevoegde waarde van de communicatie aan het proces. Geen toegevoegde waarde voor de klant of organisatie? Dan ook geen communicatiemoment. We willen vaak zo graag veel informatie zenden. Maar is dat in het belang van de klant? Ik vind het leuk om daarover met collega’s vanuit verschillende invalshoeken te brainstormen. Samen kom je dan tot mooie en klantgerichte communicatie!

Een briefje typen
“We zijn bijna klaar en we willen dat klanten iets gaan doen met het product. Kun je daar even een briefje voor typen?” Ja hoor, een briefje typen, dat kan ik. Ik wil dan wel graag weten waar het over gaat en of ‘een briefje’ op z’n plek is. Wat wil je dat ze gaan doen? En waarom wil je dat? Wat betekent het voor ons als klanten dat gaan doen? En wat betekent het eigenlijk voor de klanten zelf? Zijn ze niet tevreden met het product? Over welke klanten hebben we het hier precies? En als we dat briefje sturen, dan moet ook de informatie op de website worden aangepast, etcetera.

Soms is het echt zo simpel en typ ik dat briefje of die e-mail. Vaak is het veelomvattender. Er zijn meer of andere middelen nodig om de doelstelling te bereiken. Dan is dat briefje stiekem een project of programma zonder communicatieplan of communicatiestrategie. En blijkt het toch wel handig dat ze iemand van communicatie hebben aangehaakt. Ook al is dat dan op het allerlaatste moment.

Een goede basis helpt bij de uitvoering. Waar staan we nu, waar komen we vandaan en waar gaan we naartoe? Soms merk je de frustratie als de tijdsdruk binnen een project groot is; ‘altijd hetzelfde met die irritante communicatieadviseurs’. Voor het gevoel zetten ze twee stappen terug. Later blijkt het een houvast te zijn voor een vervolgtraject of als er zaken niet helemaal goed zijn gegaan. Dan ben je ineens een onmisbare schakel geworden in het geheel. Achter dat ‘briefje’ zit vaak een heel spel waar de klant geen idee van heeft. Gelukkig maar!

Nieuwsgierig naar meer?
Wil je weten wat ik voor jou of voor jouw organisatie kan betekenen? Neem dan contact met me op.